Népszarvazás

Igen/nem

Már második alkalommal nyújtanak be egy bizonyos népszavazási kezdeményezést, bizonyos illetők, akiket legkevésbé sem érdekelnek a realitások, a néhai kudarc sem tántorítja el őket, sem az, hogy a politika nem áll mellettük. Én viszont teljes mértékben támogatom őket, bár valószínűleg már az Alkotmánybíróságon el fog bukni a kérdés: Akarja-e ön, hogy a sör ingyenes legyen a vendéglőkben és a kocsmákban? Perszehogy akarja, de azok a nyomorult alkotmánybírók nem adnak lehetőséget arra, hogy a sörfogyasztók nemes és népes tábora, tudatosan odafirkantott ikszével a világ, a sörgyártók és -forgalmazók arcába kiálthassa: Igen, ingyér’ sert akarunk!
Egy mitugrász újságíró nem átallotta megkérdezni az Alkotmánybíróság képviselőjétől, hogy nem csökkenti-e a testület tekintélyét, hogy ilyen nevetséges kérdésekkel kell foglalkozzon. Ellenkezőleg, az a nevetséges, hogy a sörproblémát nem veszik eléggé komolyan, sem a politikusok, sem a média, de a sörfogyasztó állampolgárok sem. Mert a Sörpárt támogatottsága a béka segge alatt van, holott a sörpártiak valós számát figyelembe véve a legmeghatározóbb politikai alakulat kellene legyen (igaz, ilyen alapon a Néha Kutyaszarba Lépők Pártja, vagy az Óvszert Használók De Nem Szeretők Szövetsége is parlamenti párt lehetne). A lényeg az, hogy kell az ingyen sör, de ezt a politika megkerülésével lehet csak véghezvinni. Mert a politikusok is a tekintélyüket féltik, ezért csak kerülgetik a forró kását, vagyishogy a sör árát. Pedig biztos, hogy ők is szeretik a sört, az ingyenes fajtáját mégjobban, de ezt a kérdést a politikai harcok árnyékolják be. Az MSZP egyik képviselője például azt nyilatkozta egy másik népszavazásról szóló sajtótájékoztató után a büfében, hogy bár ő az ingyen sör mellet van, a pártja hivatalos álláspontja az, hogy az állampolgárok alkoholhoz való jutását más módon kell megoldani. A Fidesz álláspontja az, hogy kell az ingyen sör, de ennek eléréséhez nem népszavazásra van szükség, hanem arra, hogy a párt kormányra kerüljön és dönthessen ebben a kérdésben. Tőkés László a teljes határon túli magyarság nevében beszélve kijelentette, hogy a külhoni magyarok nagyonis igénylik az ingyen sört, és az lenne a legkorrektebb, hogy ha a Magyar Igazolvány kedvezményeihez csatolnák azt, miszerint minden magát magyarnak valló, nem magyar állampolgárságú személynek jár az ingyen sör.
Mindezektől eltekintve a Misohatöbbénemiszunk Vizet Szövetség várja az Országos Választási Bizottság döntését, és ha az kedvezőtlen lesz, bizonyosan megpróbálják harmadszorra is. Én drukkolok nekik.