Kis kulturál(t)-mocskolódások

Na végre! – kiálthat fel a magaskultúrát mértékkel fogyasztó átlagember, aki a Mónika show reklámszünetében belepillant az Irodalmi Jelen legfrissebb (novemberi) számába: kommunistázás, hülyepicsázás, tehetségtelen bunkózás, persze mindez kultúrált formában természetesen.
Az egyik balhé részben annak a következménye, hogy Szőcs Géza „ellopta” Balla Zsófia egy sorát, pontosabban nem is az övét, hanem az András Sándorét, pontosabban nem ellopta, hanem felhasználta, kölcsönvette, ahogyan azt posztmodernéknál szokás. A lényeg, hogy a költőnő „bepipult”, és szükségesnek tartotta elkeseredett-felháborodott levelecskéjéhez csatolni a saját maga szövegezte helyreigazítást (melynek végén saját magától kér bocsánatot). A mindössze néhány soros, de ebben a formában megmosolyogtató méltatlankodást követi Szőcs Géza másfél oldalas replikája, melyben többek között hol gyerekes sértődöttségében gyors javítgatásokba fog, néha pedig épp ellenkezőleg: Ceausescu hajdani hátsó felének nyalogatásával vádolja meg a költőnőt. Roppant elegáns!
Na akkor lapozzunk néhány oldalt, itt a fiatalabb nemzedék seggébe szorult zabszem. OJD azt mondja, betelt a pohár. Én ugyan nem értem mitől akadt ki, a cinikus, elvtelen, immorális és semmivel sem tőrődő társaság-jellemzést szerintem tíz éve még lazán bevállalta volna az Előretolt Helyőrség nevében, ami amúgy is csak egy blöff volt. Akkor most nem tudom, miért bújik a sértődött neves költő bőrébe, akinek a nimbuszát rombolja egy, már előzőleg a földbe döngölt, középszerűnek minősített, burkoltan még impotenciával is meggyanúsított, szánalmas figura (ez nem a magánvéleményem Deményről, ez kiderül OJD leveléből, és nincs okunk rá, hogy ne higgyünk neki).
Azt is mondhatnánk erre: minek fárasztanak minket a hülyeségeikkel, de ha már így nekiveselkedtek, én azt mondom: csak így tovább. Egyszer talán még azt is megérjük, hogy valamelyik kibeszélő show-ban Balla Zsófia élőben rúgja ágyékon (nem írok le több illetlen kifejezést, mégiscsak kultúráról van szó) sorainak bitorlóját, OJD pedig Deményen fogja bebizonyítani, hogy ő bezzeg valódi férfi. Megérjük bizony! Legalábbis reméljük.